News [Lecture]

Kleine Eingriffe

Ausgehend von der Frage, inwiefern die funktional optimierten Wohneinheiten der Nachkriegszeit noch den Anforderungen der heutigen Gesellschaft entsprechen, erörtert die Publikation „Kleine Eingriffe. Neues Wohnen im Bestand der Nachkriegsmoderne“ einerseits die politischen, ökonomischen und sozialen Rahmenbedingungen des Bestandes und andererseits seine baugeschichtliche, räumliche und konstruktive Beschaffenheit.

Jedes Gebäude enthält Informationen, deren Beschaffung essentiell ist für eine situative, sozialverträgliche Entwurfsarbeit im Sinne des Kleinen Eingriffs. Die Analyse des Bestands als Informationsfigur fördert vorhandene Qualitäten zu tage, die der Situation angemessene Entwurfsentscheidungen hervorbringen – sie beruht auf der Idee des Architekten als Forscher und Vermittler.

Kleine Eingriffe. Neues Wohnen im Bestand der Nachkriegsmoderne
    Walter Nägeli, Niloufar Tajeri (Hg.)
    Birkhäuser Verlag, 2016
    ISBN 978-3-0356-0842-7

Niloufar Tajeri ist Architektin und lebt in Berlin. Seit 2013 lehrt und forscht sie zu Entwurfsmethoden des minimalen Eingriffs mit einem Fokus auf Wohnbauten der Nachkriegsmoderne. Sie lehrte als wissenschaftliche Angestellte am Fachgebiet Bauplanung, Institut Entwerfen, Kunst und Theorie des KIT Karlsruhe und bereitet aktuell eine Dissertation über das Pallasseum (1977, ehemals „Sozialpalast“ oder „Wohnen am Kleistpark“) von Jürgen Sawade vor. Ihre Texte sind u.a. in der ARCH+, dérive und Volume Magazine sowie im Birkhäuser Verlag und Sternberg Press erschienen. 2016 war sie Stipendiatin in der Kunstsparte Architektur an der Akademie Schloss Solitude in Stuttgart.

News [Lecture]

The City between Freedom and Security

The publication “City Between Freedom and Security” (edited by Deane Simpson, Vibeke Jensen, and Anders Rubing) explores the contested territory between the state and corporate drive to ‚securitise‘ urban space – and the principle of the city as a site for enacting open civil society, participatory democracy, and the freedom of speech and assembly. The book functions as a broader discursive platform mediating opposing positions at the intersection of architecture/urbanism and security/democracy.

The City Between Freedom and Security: Contested Public Spaces in the 21st Century

Deane Simpson, Vibeke Jensen, Anders Rubing (Eds.)

Birkhäuser Verlag 2017

ISBN 978-3-0356-0761-1

Vibeke Jensen is a Norwegian artist with a particular interest in the psychogeographic mapping of the
    urban scene, and its deconstruction and
    reconfiguration within the space of digital information. In particular, Jensen has investigated the practice of surveillance, recognizing this as a central structural element of advanced urban cultures. Her interventions in public space have been realized in Shanghai, New York, Oslo, Trondheim, Graz, and most recently in the Triennale Brugge 2015. As part of her critical spatial praxis Vibeke teaches at the Bergen School of Architecture where she has been a visiting professor since 2010.

Deane Simpson is an architect, urbanist and educator teaching and researching at The Royal Danish
    Academy of Fine Arts School of Architecture, Copenhagen, where he is Associate Professor and co-leader with Charles Bessard of the masters program
    Urbanism and Societal Change. He taught at BAS Bergen, the Architectural Association in London, and the ETH in Zurich, and was Senior Researcher at the ETH SEC Future Cities Laboratory. His research addresses contemporary urban and architectural phenomena, including themes such as: the urban implications of demographic transformation; social and environmental sustainability within urban and regional settings; the securitization of the public space; and the spatial conditions aligned to the transformation of Danish welfare systems. He is author of Young-Old: Urban Utopias of an Aging Society (2015); co-editor of The City Between Freedom and Security (2016), and co-editor of the forthcoming Atlas of the Copenhagens (2017).